NINOVE – De federale politie arresteerde donderdag 25 november op het stadhuis een ambtenaar. Hij wordt verdacht van fraude bij het toekennen van rijbewijzen, met een mogelijke link naar een dossier in Anderlecht.

Eerder had een tiental agenten van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) en de Computer Crime Unit (CCU) op vrijdag 29 oktober 2021 een huiszoeking uitgevoerd bij het gemeentebestuur van Anderlecht. Dat gebeurde in opdracht van een Brusselse onderzoeksrechter, in een dossier van grootschalige fraude bij het toekennen van rijbewijzen tegen betaling.

Meerdere mediakanalen (VRT-Le Vif-Bruzz) bevestigden deze berichtgeving: voor € 2.000 tot € 3.000 kon je er een Belgisch of Europees rijbewijs kopen.

De gemeente Anderlecht had eerder al op eigen initiatief een intern onderzoek ingesteld. Begin 2021 waren meerdere verdachten verhoord en op 29 oktober gaf de onderzoeksrechter dus de opdracht tot huiszoeking bij het gemeentebestuur.

Begin november zijn dan vier personeelsleden ontslagen, andere zijn geschorst in afwachting van verder onderzoek.

Ninove

Er zouden van deze fraudezaak ook vertakkingen zijn tot in Ninove.

Vorige week donderdag 25 november nam een agent van de federale politie een ambtenaar mee van de dienst Burgerzaken-Rijbewijzen. De man zou worden verdacht van corruptie en een mogelijke link met de gebeurtenissen in Anderlecht.

Er zouden van deze fraudezaak ook vertakkingen zijn tot in Ninove.

Vorige week donderdag 25 november nam een agent van de federale politie een ambtenaar mee van de dienst Burgerzaken-Rijbewijzen. De man zou worden verdacht van corruptie en een mogelijke link met de gebeurtenissen in Anderlecht.

Guy D’haeseleer (Forza Ninove) eist alvast een grondig onderzoek van deze feiten. “Ik vraag, dat de laatste steen wordt bovengehaald en keihard wordt opgetreden tegen de betrokken corrupte ambtenaren. Op de volgende gemeenteraad zal ik volledige openheid vragen in dit dossier.”

We vroegen ook burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) om een verklaring.

“De stad heeft kennis genomen van een lopend gerechtelijk onderzoek ten aanzien van een personeelslid en informeert zich verder om exact te weten wat er aan de hand is. Voor het overige kan ik niet anders dan het verloop van het gerechtelijk onderzoek af te wachten. Dat moet in alle sereniteit gebeuren; daarover kan de stad dus niet communiceren.”

 

NINOVE –

Politie controleerde 9 horecazaken

Bij 6 van de 9 gecontroleerde zaken bleek alles in orde. In de andere 3 zijn verschillende inbreuken vastgesteld.

De controleactie van de lokale politie Ninove gebeurde in samenwerking met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Toezicht op de Sociale Wetten (TSW), de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid (RSZ) en de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Zij gingen zaterdag 27 november langs in 9 horecazaken op Ninoofs grondgebied. Daarbij hebben ze 31 personen aan een grondige controle onderworpen.

Vaststellingen

  • 6 van de 9 ondernemingen waren volledig in orde.
  • Bij 3 ondernemingen stelden de dienst TSW en/of het FAVV wel verschillende inbreuken vast.
  • Er zijn ook 2 personen gearresteerd, die geen correcte verblijfsvergunning konden voorleggen. Ze zijn ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingen Zaken (DVZ) en kregen het bevel om het grondgebied te verlaten.

Sociale fraude

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD): “Het stadsbestuur hecht veel belang aan de controles op de sociale fraude. De strijd daartegen is noodzakelijk. Als er inbreuken zijn, moeten we hieraan gevolg geven. Ik ben verheugd ook vast te stellen, dat 6 van de 9 gecontroleerde horecazaken in orde waren met alle reglementeringen.”

 

Geen kerstmarkten of winterdorp in Ninove

NINOVE - 

Ook Ninove legt bovenop de federale coronamaatregelen extra maatregelen op om het aantal besmettingen te laten zakken.

 

“Leidingwater stroomt hier al weken zomaar de riool in”: buurt ziet verspilling met lede ogen aan

OKEGEM - 

Bewoners van de Leopoldstraat in Okegem zien dagelijks vele liters water wegspoelen in de riool door een lek aan de waterleiding. Pure verspilling, vinden de bewoners, die hun hart vasthouden voor de mogelijke gevolgen van zo’n lek: “Als het eens hevig regent of het vriest, wordt het hier ronduit gevaarlijk.”